Patriotu galima būti tik vienai šaliai

Kai buvau maža mama nuolat pasakojo istoriją, kad tikėjosi gimsiant berniuką arba „karo bobą“, nes jos pilvas nuolat kentėjo įnirtingus mažylio smūgius. 1993 metų vasarą gimiau aš, smulki juodapūkė, mergaitė. Vardas man buvo mąstomas ilgai, bet netikėtai „prilipo“ Karolina. Mama dažnai pajuokaudavo, kada gi pateisinsiu savo vardą. Būdama labai aktyvi ir ryžtinga stengiausi išbandyti vis naujus dalykus, todėl lankiau : dailę, šokius, dramą, chorą, sportavau ir stengiausi niekada nenusileisti trims vyresniems pusbroliams. Pabaigusi pagrindinę mokyklą įstojau į Adolfo Šapokos gimnaziją ( tai buvo vienas iš mano siekių tuo metu).

Kai buvau antrokė istorijos mokytojas pasiūlė stoti į šaulius. Žinojau, kad jie vasaromis rengia puikias stovyklas ir panorau išbandyti save šioje, man nepažįstamoje srityje. Per šešiolika gyvenimo metų taip ir nesusimąsčiau ar myliu Tėvynę, ką padariau jos gerovei, bet tvirtai žinojau, kad Tėvynė, tai ne tik teritorija, bet žmonės, gamta, istorija, sava kalba. Kadangi buvau jau antrokė, galvoje vis sukosi klausimas,  kur stoti. Tuomet širdis linko prie Olandijos universitetų .Buvau įsitikinusi, kad meninkei ten pati geriausia atmosfera atsiskeisti. Tačiau 2010 metais priimtas  šaulių pasižadėjimas gyvenimą ir mąstyseną apvertė tiesiog aukštyn kojom.

2010 metų pavasarį visų akivaizdoje ištartas pasižadėjimas patvirtino mūsų, dešimties Adolfo Šapokos gimnazistų, apsisprendimą ir  savanorišką veiklą Lietuvos labui. Daugelis tada gal net tiksliai nesupratę, kas yra garbingas, patriotškas šaulys, meilė Tėvynei,  dabar širdyje saugo daug prisiminimų, svarstymų. Žodžiais tai išsakyti sunku, mat reikia patirti, tam, kad suprastum, koks jausmas užplūsta, kai stovi su uniforma ir Lietuvos vėliava rankoje Sausio 13-ąją , Vasario 16-ąją ar bėgi beveik 10 km „Gyvybės ir mirties keliu“. Esame jaunieji šauliai beveik dvejus metus. Per šį laikotarpį išbandėme savo jėgas Vyžuonų, Dieveniškių stovyklose, vasaros, rudens, žiemos žygiuose, sportinėse varžybose ir įvairiuose apmokymuose. Ten išgirdome vertingų paskaitų apie Lietuvos kariuomenės, Šaulių sąjungos istoriją, susipažinome su topografija, ginkluote, taktikos ypatumais, šaudyba, pirmąja medicinine pagalba ir daugeliu kitų dalykų. Tačiau veikla nevisuomet būna miela. Praeitą rudenį į amžinybę išlydėjome partizaną  B. Zabulį, o visai neseniai 17m. jaunąjį šaulį Viktorą. Keista, nesmagu buvo stovėti prie karsto žmogaus, kurio visai nepažinojai, tačiau  vienas šaulys tada pasakė: „juk mes - šeima, broliai ir seserys...“

Dabar supratu, kad meilė Lietuvai yra dalelė manęs, kuri teikia gyvenimui prasmę ir veda teisingu keliu.Nors šauliuose nesu senbuvė, tačiau turėjau progų įsitikinti, kad jie stiprūs ne tik išore, bet ir dvasia. Patriotiškumas, atsakingumas, draugiškumas visuomet juos lydi, neveltui ši sąjunga neišnyko iki šių dienų. Manau, kad LŠS yra pagrindinė pagalbininkė kuriant šviesią Lietuvos ateitį, nes čia susirenka savanoriai, kurie myli tėvynę. LŠS labai padės tiems, kurie stos į generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją, o kiti bus labiau užgrūdinti, paruošti gyvenimui. Nuo to laiko, kai tapau šaule pradėjau vertinti visų senų žmonių, ne tik savo senelių, istorinę patirtį. Su malonumu klausausi partizanų, jų rėmėjų kalbų ir dar labiau suprantu, kokia aš laiminga augdama laisvoje Tėvynėje, galėdama laisvai giedoti „Tautišką giesmę“. Kaip patriotė esu neabejinga šalia esantiems, stengiuosi taisyklingai kalbėti, nepamiršti tradicijų ir būti garbinga. Patriotas, mano nuomone, nerėkia to visiems gatvėje, nesmerkia emigrantų, bet stengiasi patraukti kitus žmones, kelia jų dvasią, kad jie dirbtų Lietuvos naudai. Nors esu dar tik moksleivė, tačiau tvirtai nusprendžiau nepalikti Lietuvos, nes pabėgti juk yra lengviausia. Liksiu Tėvynėje, gal sunkiau ir mažiau uždirbsiu, ber širdyje jausiuosi gerai, nepaminsiu savo įsitikinimų, nebūsiu veidmaine sau. MANAU, KAD PATRIOTU GALIMA BŪTI TIK VIENAI ŠALIAI!

karolina

Šaulė Karolina Vijeikytė

You are here Trimitas Šaulio dienoraštis Straipsniai Patriotu galima būti tik vienai šaliai