Jaunųjų šaulių mokymai

Rudens atostogų metu Utenos šaulių namuose tinkosi jaunimas iš visos apskrities.

Utenos rinktinės vadovybė atsižvelgdama į tai, kad dėl krizės neįvyko jaunųjų šaulių instruktorių kursai, nusprendė savo jėgomis organizuoti centralizuotus mokymus.

Trijų dienų užsiėmimuose dalyvavo per 30 jaunųjų šaulių. „Kursantams“ buvo organizuoti teoriniai ir praktiniai karo topografijos, pirmosios medicininės pagalbos, šaudybos ir ginkluotės, pilietinio ugdymo ir LŠS įstorijos, taktikos, rikiuotės, raštvedybos ir kiti užsiėmimai.  Nemažiau prasminga ir įdomi buvo vakarinė mokymų programa, kurios metu buvo susitikta su žymaus Algimanto apygardos partizano Jurgio Urbano –Lakštučio dukterėčia Elvyra Šapokiene. Jos metu jaunieji šauliai ne tik klausėsi pasakojimo apie Laisvės kovotoją, bet ir skaitė dar niekur nepublikuotą J. Urbono-Lakštučio poeziją. Kito vakaro metu  jaunieji kursantai praktikavosi dainavimo mene ir plėtė patriotinių dainų repertuarą kartu su šaulės Nijolės Petravičienės vadovaujamu choru „Bočiai“. Koncertui pasibaigus  vyko filmo „Vienų vieni“ peržiūra ir aptarimas.

Pagrindiniu mokymų akcentu tapo baigiamasis žygis į priemesčio miškus. Žygyje jaunieji šauliai turėjo pritaikyti visas teoriniuose mokymose įgytas žinias, parodyti savo fizinį pasiruošimą. Nepaisant visų pasitaikiusių sunkumų, jaunieji kursantai įveikė ir sėkmingai įvykdė jiems iškeltas užduotis. Pasibaigus žygiui įvyko iškilmingas mokymų uždarymas, kurio metu visiems jauniesiams šauliams buvo kursų baigimo „atestatai“.

Sėkmingi kursai nebūtų įvykę be griežtų ir atsidavusių mokymų vadovų:  šaulio, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono, garbės sargybos kuopos seržanto Tomo Kavaliausko, KASP Didžiosios kovos apygardos 8-oji rinktinės, Utenos kuopos vado pavaduotojo, Tomo Pakalniškio ir kitų savanorių, Utenos rajono policijos komisariato darbuotojų Rimvydo Eidiečio bei Gintauto Alubecko,  Utenos kolegijos dėstytojos, šaulės, Silvestros Kaulinienės, rinktinės karinio rengimo viršininko Zenono Mameniškio, Utenos 9-osios kuopos vado Valdo Juodkos bei kitų rinktinės šaulių pagalbos.

Ateityje tikimės pasiteisinusius kursus  tęsti ir toliau, organizuojant pavasarinę mokymų sesiją.

mokymai

Užsiėmimų-mokymų  vadovas Norbertas Černiauskas

You are here Jaunųjų šaulių mokymai