Sausio 13 minėjimas Utenos AŠR

Utenos AŠR šauliai kaip ir kasmet dalyvavo  sausio  13 dienai skirtuose renginiuose. Šiais metais  Anykščių miesto  oficialiame paminėjime tarti žodį buvo pakviestas ir Anykščių Dariaus ir Girėno 1-os šaulių kuopos vadas, to meto tragiškų įvykių liudininkas Zenonas Mameniškis. Kviečiame susipažinti su šio šaulio prasmingais žodžiais.

Broliai, sesės,

Dėkoju likimui, leidusiam gyventi tarp Jūsų-Dvasios milžinų. Gimėte ir augote Nepriklausomoje Lietuvoje. Kentėdami karo baisumus ir pokario nepriteklius kovojote su nuožmiu okupantu, kokios spalvos jis bebūtų. Išvaryti iš gimtųjų namų  išsaugojote viltį  sugrįžti į tėvų žemę. Jūs nepalūžote ir vėl kilote į kovą. Už mūsų Tėvynės ateitį, už Lietuvos Laisvę ir Nepriklausomybę aukojote savo jaunystę. Savo širdžių liepsna žadinote Tautos Laisvės troškimą.

Dėkingas jaunimui,  einančiam senoliu pramintu keliu. Nepamirštančiam vyresniųjų brolių aukos Tėvynės labui.

Šeštadienį, sausio 9 dieną, eilinį kartą didelė anykštėnų moksleivių ir studentų grupė,  mokytojų vedini, aplankė  Antakalnio kapinėse amžinam poilsiui atgulusius Laisvės gynėjus. Prisiekė tęsti jų kovą. Laisvės gynėjų žygdarbiui atminti dalyvavo XIX tradiciniame pagarbos bėgime ,,Gyvybės ir mirties keliu“ . 9 kilometrų nuotolį nuo Antakalnio kapinių iki Televizijos bokšto garbingai įveikė. Tai simbolinis lietuvių tautos nemarus žygis į Laisvę ir Nepriklausomybę.

Lenkiu galvą prieš Jūsų, broliai ir sesės, Dvasios stiprybę.

Mes buvome, esame ir būsime.

zenonas

Foto iš www.nyksciai.lt

sausio13_003

Renginiuose Utenoje: miesto aikštėje prie laužo.

Nepriklausomybės kelias

1991-ųjų sausio 13-osios išvakarės. Tėvynėje vyrauja nežinia, nerimas, tačiau siekis užgožia baimę ir tarsi paskatina eiti nepriklausomybės keliu... Tas bendras siekis gali būti vadinamas labai paprastu žodžiu- LIETUVA. Šiame žodyje yra žmonių orumas, meilė, teisingumas, taigi ir žmoniško gyvenimo siekis. Mūsų bendras uždavinys: atkurti savo visuomenę, savo valstybę ir kurti jas toliau. Tos kūrybos galias atskleidžia tik laisvi žmonės laisvoje žemėje.

Šią dieną esame laisvi ir nepriklausomi ir visa tai tik beginklių žmonių nuopelnas, kurie nepabūgo tanko vikšrų, aidinčių šūvio garsų ir stojo ginti Lietuvos apsišarvavę nuoširdumu, tikėjimu ir lietuviškomis dainomis.

Praėjo 19 metų, tačiau sausio13-ąją kas kart visi susibūriame, kad atmintume kruvinuosius vyksmus ir pagerbtume žūvusiuosius, kurie pasiaukojo vardan Tėvynės.

Šių metų sausio  13-ąją dieną minėjimas vyko Zarasų krašto muziejuje, kuriame gausiai dalyvavo ir Zarasų kuopos šauliai. Tylos minute pagarbę 14 žūvusiųjų, išgirdome garbių svečių pasisakymus, kurie pasidalyjo išgyvenimais, skaudžiais, bet lemtingais prisiminimais. Kalbėjo: Zarasų rajono meras A. Abramavičius, kunigas J. Jasėnas, mokytojas V. Trusovas ir kt... Liudna gaida skambėjo fortepijono garsai, tačiau tikėjimo Lietuvos ateitimi įkvėpė G. Gasparavičiaus giedojimo studijos merginų atliekamos dainos. Taip pat minėjimo metu buvo pristatyta Lino Brogos fotografijų paroda, kurioje atsispindi Lietuvos sakralinės skulptūros.

Šiandieninis piliečių solidarumas parodo, kad siekis vadinamas LIETUVA buvo prasmingas. Pasaulis mūsų akivaizdoje pradėjo keistis. Tai padaryti labai sunku, bet tai jau vyksta.

Zarasų šaulių 7-os kuopos „Vytis“ jaunoji šaulė

Aleksandra Matušova