Įprasminkime mūsų didvyrių atminimą!!!

Atšventus Lietuvai ir Lietuvos šaulių sąjungai svarbius ir reikšmingus, 2009 metus, susimasčiau, kaip mes šauliai įamžinome Lietuvai, mūsų Tautai ir Šaulių sąjungai nusipelniusius žmones? Kaip mes šauliškoje veikloje įprasminame jų atminimą?

Dažnai kalbėdami ir išsakydami savo nuomonę mėgstame pasiremti istorija, bandome semtis išminties ir stiprybės iš žmonių kurie nusipelnė mūsų Tautai ir Valstybei. Prie Lietuvos šaulių sąjungos kūrimo ir stiprinimo stovėjo labai daug svarbių žmonių, kurie kartu dirbo ir labai svarbų ir reikšmingą Valstybės kūrimo darbą. Šaulių sąjungos gretose turėjome daug mokslininkų, rašytojų, politikų, laisvės kovotojų, tačiau ar jie nėra šiek tiek primiršti ypač šauliškoje veikloje.  Mano galva, labai svarbus simbolinis įamžinimas yra asmens vardo suteikimas Šaulių rinktinei arba kuopai.

Šiandien iš dešimties šaulių rinktinių septynios yra pavadintos mūsų didvyrių vardais. Vardų varijacija gana įvairi pradedant Karaliumi Mindaugu, kunigaikščiais, baigiant tarpukario didvyriais ar regionams būdingais simboliais, kaip Jūros ar Žemaitijos. Ko aš pasigendu? Aš pasigendu Lietuvos šaulių sąjungos kūrėjų įprasminimo šaulių rinktinių pavadinimuose. Kodėl iki šiol neturime Vl. Putvinskio- Putvio, M. Šalčiaus, L. Grigonio- Užpalio, J. Šibailos- Merainio ir daugelio kitų vardu pavadintų rinktinių ar bent jau kuopų? Manau, kad mūsų, dabarties šaulių pareiga įamžinti asmenų kurie savo jėgas paskyrė Lietuvos šaulių sąjungos ir Lietuvos valstybės kūrimo darbui.

Aš siūlau, kiekvieną apskrities šaulių rinktinę pavadinti žymių šaulių vardais. Pradedant Šaulių sąjungos kūrėjais Vladu Putvinskiu- Putviu ir Matu Šalčiumi, Teodoru Narbutu, Pranu Saladžiumi, Antanu Žmuidzinavičiumi, savo gretose turėjome vėliau žymius Lietuvos laisvės kovotojų vadus: Zigmą Drungą- Mykolą Joną, Vladą Montvydą- Žemaitį, Juozą Vitkų- Kazimieraitį, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos signatarus Leonardą Grigonį- Užpalį, Juozą Šibailą- Merainį, neseniai minėjome Laisvės gynėjų dieną, juk tą kraupią Sausio 13 d. naktį žuvo ir du šauliai: Darius Gerbutavičius ir Ignas Šimulionis. Garsių tautai ir Šaulių sąjungai nusipelniusių asmenų netrūksta, ir jų vardais galima pavadinti ne tik rinktines, bet ir šaulių kuopas.

Tikrai gerbiu visus Lietuvos didvyrius, tiek Karalių Mindaugą, tiek Vytautą Didijį, tačiau koks jų ryšys su Šaulių Sąjunga? Manau, kad atsiras tokių, kurie mane apkaltins, pavadins eretiku ar istoriniu nihilistu. Bet tai yra mano nuomonė. Manau, jog noras ir iniciatyva rinktinę ar kuopą pavadinti didvyrių vardais turi kelti patys šauliai, svarbiausia yra noras įprasminti žmones, kurie savo dalį gyvenimo paaukojo Lietuvai ir šaulių sąjungai.

Kokia situacija Utenos apskrities šaulių rinktinėje? Gaila, tačiau ji nėra pavadinta jokio didvyrio vardu, o derėtu. Manau, kad prasminga rinktinę pavadinti paskutiniojo Šaulių sąjungos vado tarpukariu, plk. Prano Saladžiaus vardu. Juk jis yra kilęs iš Vyžuonų, kuriuose atgyja šauliška veikla. Žmogus nusipelnęs ne tik Šaulių sąjungai bet ir Lietuvai. O kaip su rinktinės kuopomis? Yra kuopų, kurios tikrai ras didvyrių, kuriems reikia padėkoti ir įprasminti jų atminimą bent jau taip.

Žinoma, vardo suteikimas rinktinei ar kuopai, įprasminimu nesibaigia, svarbiausia, kad žmogaus atminimas būtų įprasmintas veikloje, organizuojamuose renginiuose. Jei mes, šauliai, ne tik deklaruosime didžiavimasi savo pirmtakais, bet ir aktyviai ir nuosekliai juos minėsime savo kasdieninėje šauliškoje veikloje, suteiksime geriausią padėką ir taip atsidėkodami nuleisime galvas, pagerbdami jų darbus ir atminimą. Šauliai, kviečiu rodyti iniciatyvą! Įprasminkime mūsų didvyrių atminimą!!!

Sąjungos vado pavaduotojas- Jaunųjų šaulių vadas

Mindaugas Nefas

You are here Įprasminkime mūsų didvyrių atminimą!!!